Nyelvet tanulni márpedig kell, ezt mindenki tudja.
És tanulunk is nyelveket hosszú éveken keresztül.
 
De használjuk is?
 
Most ehhez ajánlunk egy lehetőséget. Kezdjük el használni az idegen nyelvet, még akkor is, ha nem érezzük olyan biztosnak a tudásunkat, ha nem mindig ugranak be a nyelvtani szabályok és nem tudjuk pontosan a szavak jelentését.  Egy idegen nyelvet még rosszul tudni is jó. (persze nem ez a cél)
A Nyelvhasználó versenyben minden évben választunk egy témát, egy teljesen hétköznapit, és azt járjuk körbe 5 szöveg segítségével. Első témánk a csokoládé volt, második a farmer, a harmadik a facebook.
Majd  a „Belltől App(le)ig” azaz a telefon történetét választottuk, majd "Fagyiztunk".
Idén a "MOZI" a témakörünk.
5 szöveget  kaptok tehát a verseny során hozzá kapcsolódó, a megértést segítő feladatokkal, kiegészítésekkel. Minden szöveg feldolgozásához 2 hét áll a rendelkezésetekre. Minden segédlet használata megengedett.
Ezután következik egy online teszt, ebben már előfordulhatnak nyelvtani feladatok is. Az 5. szöveg után pedig egy prezentációt kell készítenetek megadott címmel a kapott szövegek alapján. A prezentáció készítésénél fontos az információk megfelelő válogatása, szerkesztése, természetesen a nyelvhelyesség, illetve a megformálás. Tartalomhoz a forma!  Igényesség, kreativitás, egyéni ötletek a prezentáció szabályainak betartásával! (ehhez feltöltünk egy segédletet is, illetve az előző évek tapasztalatait.) A verseny a honlapunkon keresztül online zajlik. A verseny során e-mailben is tartjuk a kapcsolatot a versenyzőkkel. A verseny végeredménye az online tesztek és a prezentációk tartalmi-nyelvi és kivitelezési eredményeiből tevődik össze. 
 
Mi tehát a Nyelvhasználó verseny?
  • ismeretszerzés idegen nyelven
  • szórakozás
  • szórakoztató nyelvtanulás
  • kreatív időtöltés
  • alkotás
  • ...és egy kicsit kopogtatás a tudományos kutatás előszobájának ajtaján ...
 
A versenyen általános és középiskolás tanulók vehetnek részt. 
Mit nyerhettek? - A nyelvhasználat örömét, új szavakat, a régieket új szövegkörnyezetben,  szövegértési gyakorlatot, új ismereteket, a legjobbak pedig  oklevelet, a mégjobbak tárgynyereményeket.
Tudtátok például, hogy míg ezt a szöveget olvastátok kb.10.800 farmert adtak el a világon? Vagy hogy a híres belga csoki krémességét annak köszönhetjük, hogy egy péntek este Rodolphe Lindt elfelejtette kikapcsolni az áramot?
 
Vidám versenyzést kívánunk!
 

Aktuális verseny kiírás:

2021/2022 tanév: kiírás - ELMARAD  Online jelentkezés (katt ide)
 
2020/2021 tanév: kiírás
2019/2020 tanév: kiírás
2018/2019 tanév: kiírás
2017/2018 tanév: kiírás 
2016/2017 tanév: kiírás
2015/2016 tanév: kiírás
 

Elmúlt évek feladatsorai:

 

Válogatás az elmúlt évek prezentációiból (katt ide)

 

Elmúlt évek eredményei:

2017/2018 tanév
2014/2015 tanév