Nyelvet tanulni márpedig kell, ezt mindenki tudja.
És tanulunk is nyelveket hosszú éveken keresztül.
 
De használjuk is?
 
Most ehhez ajánlunk egy lehetőséget. Kezdjük el használni az idegen nyelvet, még akkor is, ha nem érezzük olyan biztosnak a tudásunkat, ha nem mindig ugranak be a nyelvtani szabályok és nem tudjuk pontosan a szavak jelentését.  Egy idegen nyelvet még rosszul tudni is jó. (persze nem ez a cél)
A Nyelvhasználó versenyben minden évben választunk egy témát, egy teljesen hétköznapit, és azt járjuk körbe 5 szöveg segítségével. Első témánk a csokoládé volt, második a farmer, a harmadik a facebook.
Az idén a „Belltől App(le)ig” azaz a telefon történetét választottuk.  
5 szöveget  kaptok tehát a verseny során hozzá kapcsolódó, a megértést segítő feladatokkal, kiegészítésekkel. Minden szöveg feldolgozásához 2 hét áll a rendelkezésetekre. Minden segédlet használata megengedett.
Ezután következik egy online teszt, ebben már előfordulhatnak nyelvtani feladatok is. Az 5. szöveg után pedig egy prezentációt kell készítenetek megadott címmel a kapott szövegek alapján. A prezentáció készítésénél fontos az információk megfelelő válogatása, szerkesztése, természetesen a nyelvhelyesség, illetve a megformálás. Tartalomhoz a forma!  Igényesség, kreativitás, egyéni ötletek a prezentáció szabályainak betartásával! (ehhez feltöltünk egy segédletet is, illetve az előző évek tapasztalatait.) A verseny a honlapunkon keresztül online zajlik. A verseny során e-mailben is tartjuk a kapcsolatot a versenyzőkkel. A verseny végeredménye az online tesztek és a prezentációk tartalmi-nyelvi és kivitelezési eredményeiből tevődik össze. 
 
Mi tehát a Nyelvhasználó verseny?
  • ismeretszerzés idegen nyelven
  • szórakozás
  • szórakoztató nyelvtanulás
  • kreatív időtöltés
  • alkotás
  • ...és egy kicsit kopogtatás a tudományos kutatás előszobájának ajtaján ...
 
A versenyen általános és középiskolás tanulók vehetnek részt. 
Mit nyerhettek? - A nyelvhasználat örömét, új szavakat, a régieket új szövegkörnyezetben,  szövegértési gyakorlatot, új ismereteket, a legjobbak pedig  oklevelet, a mégjobbak tárgynyereményeket.
Tudtátok például, hogy míg ezt a szöveget olvastátok kb.10.800 farmert adtak el a világon? Vagy hogy a híres belga csoki krémességét annak köszönhetjük, hogy egy péntek este Rodolphe Lindt elfelejtette kikapcsolni az áramot?
 
Vidám versenyzést kívánunk!
 

Aktuális verseny kiírás:

2018/2019 tanév: kiírás
2017/2018 tanév: kiírás 
2016/2017 tanév: kiírás
2015/2016 tanév: kiírás
 

Elmúlt évek feladatsorai:

 

Válogatás az elmúlt évek prezentációiból (katt ide)

 

Elmúlt évek eredményei:

2017/2018 tanév
2014/2015 tanév 
5 év kényszerű szünet után a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat szervezésében újul meg a hagyományos megyei biológiaverseny.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 9. és 10. évfolyamos középiskolások számára hirdetjük meg a Béres versenyt, amely a 10. évfolyamos gimnáziumi tananyag időarányos részén alapul. A verseny a biológia-tudás és problémamegoldóképesség erőpróbája. Feladatlapjai jól szolgálják a későbbi érettségire, biológia OKTV-re való felkészülést.
Két fordulóban bizonyíthatják rátermettségüket a versenyzők. Mindkét fordulóban írásbeli feladatlapot kell megoldaniuk. Az első fordulót mindenki a saját iskolájában írja. A legjobb 30 tanuló jut a nyíregyházi második fordulóba (döntőbe).
A verseny honlapján korábbi feladatlapok is megtekinthetők:
 

Aktuális verseny kiírás:

2018/2019 tanév: kiírás, ismeretanyag, 2018/19-es verseny jelentkezés, Eredmény
  

Elmúlt évek feladatsorai (katt ide)

 

Elmúlt évek nyertesei:

 

A 2019/20-as versenyekre a következő módokon lehet jelentkezni:


nevezési lap  pdf   /  online nevezési lap 

5 év kényszerű szünet után a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat szervezésében újul meg a több évtizedes megyei biológiaverseny.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 11. és 12. évfolyamos középiskolások számára hirdetjük meg a Kabay versenyt, amely a 11. évfolyamos gimnáziumi tananyag időarányos részén alapul. A verseny a biológia-tudás és problémamegoldóképesség erőpróbája. Feladatlapjai jól szolgálják a későbbi érettségire, illetve a biológia OKTV-re való felkészülést.
Két fordulóban bizonyíthatják rátermettségüket a versenyzők. Mindkét fordulóban írásbeli feladatlapot kell megoldaniuk. Az első fordulót mindenki a saját iskolájában írja. A legjobb 25 tanuló jut a nyíregyházi második fordulóba (döntőbe).
A verseny honlapján korábbi feladatlapok is megtekinthetők:
http://biologiaverseny.lapok.hu
 

Aktuális verseny kiírás:

 
  

Elmúlt évek feladatsorai (katt ide)

 

Elmúlt évek nyertesei:

 

 

A TIT Jurányi Lajos Egyesülete az Alföldi Számítástechnikai verseny életre hívásával az elsők között teremtett lehetőséget a számítástechnika iránt érdeklődő diákoknak a megmérettetésre. 
A versenyt két kategóriában 7-8 és 9-10-es diákok számára szervezzük.
A verseny két fordulóból áll. Az elsőre minden 7-10. évfolyamos diák jelentkezhet. A jelentkezők száma iskolánként nincs korlátozva. A második, döntő fordulóra a legjobban teljesítő versenyzők jutnak be, kategóriánként 10-en. A felkészítő tanárok saját belátásuk szerint felsőbb kategóriába is nevezhetik a tanulóikat, illetve alsóbb évfolyamos tanulókat is indíthatnak.
 
Az  első forduló on-line zajlik, egyesületünk honlapján keresztül a versenyzőket delegáló iskolában. A feladatsor meghatározott időpontban és időtartamig elérhető, a diákok azt a saját iskolájukban oldhatják meg.   A versenyzőknek előzetesen regisztrálniuk kell. A verseny időpontjában a kapott egyéni jelszavukkal tudnak belépni a versenyfelületre. A feladatok elsősorban elméleti jellegűek, de tartalmaznak gyakorlati feladatokat is. A megyei fordulóra a nevező iskolák biztosítanak nem informatika szakos felügyelő tanárt. Minden feladatlap javítását egységesen a TIT Jurányi Lajos Egyesülete végzi.
 
Az országos döntő Nyíregyházán kerül megrendezésre.  A versenyzőknek  gyakorlati feladatokat kell megoldaniuk.  A tanulók versenyezhetnek saját laptopjukkal.  A használható szoftverek: Paint vagy GIMP, Powerpoint, Word, Sharepoint Designer, Excel, Access (ezeknek 2010- vagy 2013-as verziója, Windows 7 vagy windows 8 (saját laptopon esetleg windows 10)
 
Amennyiben a jelentkezők száma valamelyik kategóriában nem éri el  a 20 főt, a versenybizottság dönt a verseny megrendezéséről.
Eredményhirdetés a döntő napján. Díjazás: az 1-6 helyezett oklevelet kap, az 1-3  tárgyjutalomban részesül.
 

Aktuális verseny kiírás:

2018/2019 tanév: kiírásismeretanyag,  2018/19-as verseny jelentkezés

1. forduló eredménye: 7-8 évfolyam, 9-10 évfolyam

 

2017/2018 tanév: kiírásismeretanyag,  2017/18-as verseny jelentkezés
 
 
2015/2016 tanév: kiírás, ismeretanyag
 
 

Elmúlt évek feladatsorai (katt ide)

Elmúlt évek nyertesei:

2014/2015 tanév 
 
 
A Kalmár László Matematika Verseny a maga több, mint négy évtizedes  múltjával Magyarország legrégibb iskolai matematika versenye. 
A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat azért hívta életre, hogy népszerűsítse a matematikai ismeretek terjesztését, hogy felkarolja a matematikai tehetségeket, országos szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson számukra. 
A verseny három fordulóból áll:
- iskolai házi forduló: az iskolák hatáskörébe tartozik
- megyei forduló: a versenyzők központilag kidolgozott feladatsort oldanak meg. A dolgozatokat helyi javítás után a budapesti versenyközpontban újra felülvizsgálják az értékelés egységessége érdekében. Így alakul ki a végleges sorrend, ami alapján a legjobbak bejutnak az
- országos döntőbe, amelyet Budapesten rendeznek. 
A versenyek elektronikus segédeszközök használata egyik fordulóban sem engedélyezett.
A verseny saját honlappal rendelkezik, melyen többek között az előző évek feladatsorai is megtalálhatók.    
titkalmarlaszlomatematikaverseny.hu
 
 

Aktuális verseny kiírás:

 
2016/2017 tanév: kiírás , jelentkezés
2015/2016 tanév: kiírás
 

Elmúlt évek feladatsorai (katt ide)

Eredmények: